Flerdagsresor

Verket

Verket i Avesta guidas ni bland rostugnar, masugnar och götvalsverk – en mångfald utöver det vanliga. En magisk mix av historia, konst och modern teknik. Murboannas, det lilla mejeriet med det stora hjärtat, berättar om gårdens historia och äter en härlig lunch av lokalproducerat och närodlade produkter. Givetvis kommer det finnas tid att besöka deras fina lilla gårdsbutik. Glöm inte att ta med kylväska!

Den magiska dalahästmålningen möter ni innan ni checkar in på Stadshotellet i Ludvika. Gemensam middag serveras under kvällen.

Ornässtugan ägde ett av de största förräderierna i svensk historia rum.
Det har nu gått 500 år sedan Gustav Vasas äventyr i Dalarna utspelades. Vad som är sägen och sanning är omöjligt att säkert avgöra, men det är inte svårt att förstå varför legenden om Gustav i Dalarna ännu lever. Historien är spektakulär och personlig, med inslag av makt, rättvisa, kamp och ond bråd död. Hör den fascinerande historien om Ornässtugan , dess arkitektur och för att ta del av den spännande historien om Gustav Vasa och hur han hastigt fick fly från gården.

Efter ni avnjutit en härlig lunch är det dags att besöka Falu Gruva.

Världsarvet Falun och Falu Gruva med guidad tur runt Stora Stöten, det stora hålet som bildades vid ett ras år 1687. Här får ni en guidning om Falu Gruvas historia. Vi besöket vid gruvan kommer ni även att besöka gruvmuseet.

Carl-Larsson

Carl Larsson-Gården – Carls och Karins gemensamma konstprojekt där deras artistiska talanger fick utlopp. Genom Carls målningar och böcker har Lilla Hyttnäs blivit ett av världens mest kända konstnärshem.

Hildasholm gården och huset från 1910 som läkaren och författaren Axel Munthes gav till sin fru Hilda Pennington Mellor i bröllopsgåva. Inredningen från familjens liv i huset är väl bevarad. Månghundraåriga vindpinade tallar är ett karaktärsträd för hela området och det är ingen slump att de har lämnats kvar. Med sina djupa starka rötter binder de sanden och förhindrar slänten från att rasa ner i sjön och älven.

Resan går sedan vidare till vackra Rättvik där vi även spenderar middagen, på kvällen äter vi middag gemensamt.

Ornässtugan

I idylliska Sundborn guidas ni genom Carl Larsson-Gården. Gården är namnet på stugan Lilla Hyttnäs i byn Sundborn. Stugan blev Carls och Karins gemensamma konstprojekt där deras artistiska talanger fick utlopp. Genom Carls målningar och böcker har Lilla Hyttnäs blivit ett av världens mest kända konstnärshem.

Ni rullar sedan vidare till världsarvet Falun och Falu Gruva. En guidning runt Stora Stöten, det stora hålet som bildades vid ett ras år 1687. Natten spenderar ni i vackra Rättvik där ni även njuter av middag tillsammans.

Vad vore Dalarna utan dalahästar? Ni besöker Dalahästtillverkningen och får höra historien bakom de världskända dalahästarna och en guidning genom tillverkningen. Det kommer finnas gott om tid för besök i butikerna i Nusnäs.

I vackra Bäsna Trädgård får ni en trädgårdsvandring innan ni njuter av lunch i trädgården.

Stora Stöten

Under två dagar besöker ni idyllen Sundborn där ni guidas genom Carl Larsson-Gården. Stugan blev Carls och Karins gemensamma konstprojekt där deras artistiska talanger fick utlopp.

Från konst i Sundborn till världsarvet Falu Koppargruva. Guidad tur runt Stora Stöten – Guiden kliver på bussen och ni åker runt Stora Stöten, det stora hålet som bildades vid ett ras år 1687.  Natten spenderas i hjärtat av Dalarna – Rättvik. 

Dalahästtillverkningen i Nusnäs ger er historien bakom de världskända dalahästarna och en guidning genom tillverkningen.

Efter lunch rullar bussen vidare. Ni väljer om ni vill besöka

  1. Jobs Handtryck – där ni får se och uppleva gediget hantverk och en butik med magisk utsikt över Siljan.
  2. Hildasholm – guidad visning genom huset och hör berättas om Axel, Hilda och deras söners liv i huset.
  3. Eget val – Dalarna bjuder på oändliga möjligheter till upplevelser, kom med ert förslag så löser vi det.

Siljan Runt

Den som inte åkt Siljan Runt har inte upplevt Dalarna! Den dramatiska och unika naturen har uppstått tack vare ett våldsamt meteoritnedslag för 377 miljoner år sedan.

Tack vare denna händelse är det gynnsammare jordmån och mikroklimat just i Siljansbygden. Med bebyggelse följde kulturell utveckling. I Siljanstrakten finns allt det som nu betraktas som ursvenska traditioner, folkdräkter, hantverk, traditionella helgfiranden, fäbodsväsende.

Här finns många besöksmål. Zornmuseet, vikingafältet på Sollerön, dalahästarna i Nusnäs är bara några exempel.

Er erfarna dala-guide kommer ger er en resa att minnas. Givetvis kombineras resa med matupplevelser från lokala aktörer.

Ett tips är att ha med kylväska då flera besöksmål har små gårdsbutiker där ni kan shoppa diverse trevligheter.

I Gustav Vasas Fotspår

Det är 500 år sedan Gustav Vasa gjorde sin äventyrliga resa i Dalarna. Hans flykt genom Ornässtugans dass, talet till dalkarlarna i Mora och skidturen som sedermera kom att bli Vasaloppet är bara några exempel på händelser som blivit välkända historier. Under resan besöker ni flera av de platser som sägs Gustav Vasas har besökt.

Nätterna spenderar vi i Rättvik där vi också guidas till Gustav Vasas  minnesstenen vid Rättviks kyrka, en vacker kyrka med ett konstmuseeum och runt kyrkan finns 87 kyrkstallar, varav det äldsta är från 1400-talet.

1521 var Vasaloppet ett faktum, Gustav Vasa var framme. Ni får en guidning till Klockstapeln, Vasaloppsmuseet och Vasaloppsmålet.

Ni upplever såklart även dalahästtillverkningen och de fina butikera som finns i anslutning till tillverkningen.

Små gårdsbutiker, lokalt och närodlat, glöm inte kylväskan!

Denna sida använder sig av cookies för att ge dig som besökare bästa upplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användning av cookies. Välkommen!