Dagresor

Smaka På Dalarna

Ost från Murboannas

Följ med på en unik kulinarisk resa till tre guldkorn i Dalarna! Resan börjar hos Sahlins Struts. Lyssna till deras berättelse, få en guidad tur och njut av förmiddagskaffe.

Resan fortsätter vidare till Murboannas för lunch och ostprovning. Där får ni även höra historien om hur allt startade.

Resan avslutas på Kulinariet. Här får ni höra deras historia, gå en guidad visning av bageriet och avsluta dagen med eftermiddagskaffe.

På samtliga ställen finns möjlighet att köpa med sig lokala produkter och delikatesser.

Glöm inte att ta med kylväskan!

Carl Larsson-tur

Carl Larsson-tur

Ni börjar i idyllen Sundborn där ni guidas genom Carl Larsson-Gården. Stugan blev Carls och Karins gemensamma konstprojekt där deras artistiska talanger fick utlopp.

I grosshandlarvillan, Villa Herdin där Carl Larsson ofta kom på besök äter vi lunch innan vi åker vidare till etsarstugan som fick det Bellmaninspirerade namnet Mutter på Tuppen och pryds av en vindflöjel med en gumma ovanpå en tupp. I denna stuga avled Carl Larsson den 22 januari 1919. Sedan 1940-talet är etsarstugan museum

Vi avslutar en fin dag med besök och fika på något mysigt café med gårdsbutik, var vi stannar beror på var i landet ni kommer från.

Gamla Byn

Gamla Byn i Avesta

Följ med på en vandring genom Avestas äldsta stads del, med anor från 1600-talet. Vandra mellan de rödmålade arbetarlängorna och lyssna på guiderna som berättar om hur människor levt under nästan 400 år.

Efter lunch beger vi oss till Gruvkapellet i Garpenberg, det är unikt som det sista och enda bevarade i Sverige. Från början av 1600-talet, bevarat i sitt ursprungliga skick, men flyttats 150 m på grund av rasrisk.

Vi avslutar sedan med ett besök på Kolarbo Gård där vi fikar och handlar i den fina gårdsbutiken. Här säljs chokladpraliner, sylt, marmelad, te, dryck, chutneys, glögg m.m. Allt från gårdens egen produktion.

Larsson & Linné

Linnés Bröllopsstuga

Carl Larsson-Gården är stugan där Carls och Karins gemensamma konstprojekt fick utlopp. Efter en magik guidning i deras vackra hem njuter ni av lunch på Hyttstugan som ligger i Sundborn.

År 1739 gifte sig Carl von Linné och Sara Lisa Moraea här. Sara Lisa var född och uppvuxen på gården.

Bakom Linnés bröllopsstuga finns trädgården med historisk anknytning, medicinalväxter, fruktträd, vackra blommor, örter och annat ätbart.

Denna fina resa går utmärkt att utöka till 2 dagar med bla besök vid Linnés Hammarby i Uppsala.

Världsarvet Falun

Falu Gruva

Följ med på en spännande tur mitt i världsarvet

Falu Gruva. Under rekordåren låg röken tät över hela Falun – ingen gruvdrift utan staden och bergsmanslandskapet runtomkring. 

Efter att ni avnjutit en härlig lunch är det Världsarvet Falun att visa sig från sin vackraste sida. En guidad tur i världsarvsstaden Falun innan bussen rullar hemåt.

Vackra Borlänge

Borlänge centrum

Vi börjar såklart resan med en bensträckare och fika längs vägen, vart stoppet är beror på var ni kommer från. Resan går vidare till Borlänge, Sveriges fulastes stad, detta ska något av våra fantastiska dalaguider råda bot på. Under drygt en timme bjuds det på 4500 års arkitektur och stadsbyggnad. Vad är klassisk, gotisk och funktionalistisk arkitektur?

Lunchen avnjuter vi i närområdet innan vi rör oss vidare till Världsarvet Falu Gruva. Den Stora Stöten – En bussguidning runt det stora hål som bildades vid ett ras år 1687. 

Selma Lagerlöf

Nils Holgersson

Välkommen hem till Selma Lagerlöf i Falun.

Verandadörren står på vid gavel och hallens panel är nymålad. Det murriga biblioteket är intakt ifrån tyngsta bok till finaste brevpress. Rummet kallar till trippande försiktighet, det känns att man petar i någons arbetsro när man kliver över tröskeln. Här skrev hon stora berättelser, bla skrev hon Nils Holgerssons resa när hon bodde i Dalarna.

Vid sjön Runn ligger Sjösidan och Villa Herdin, där får vi höra om grosshandlarvillans historia, Carl Larssons besök där och avnjuta en lunch med fantastisk utsikt över Runn.

Bussen rullar sedan vidare till Sundborn där vi guidas genom Carl Larsson-gården.

Runn runt med Vasa

Dalälven

Runn är en sjö med många sevärdheter. Här finns minnesmärken från Gustav Vasas färder genom Dalarna. Vi besöker kungsladan i Rankhyttan, där Gustav fick agera bonddräng och tröska, och Ornäsloftet där Barbro Stigsdotter hjälpte Gustav fly via hemlighuset.
Kulturreservatet Staberg med bergsmansgård och barockträdgård är ett givet stopp på turen.
Andra intressanta platser är Torsångs kyrka, Birgittinerklostret och Vika kyrka, samt minst en växtplats för den unika Ornäsbjörken.

Stort fokus ligger såklart på den lokalodlade maten och de små gårdsbutikerna.

Glöm inte kylväskan.

Kyrkor

Torsångs kyrka

Dalarna har många sevärda kyrkor, och ni gör en kyrkotur som speglar historien. Starten är Stora Tuna kyrka som ligger i Dalarnas historiska huvudbygd och byggdes som domkyrka. Från Stora Tuna är det inte långt till Torsångs kyrka, troligen landskapets äldsta. Lunchen njuter ni av i vacka Torsång.

Falun tillhörde Torsångs socken tills bergsmännen byggde sin kyrka på 1300-talet, nuvarande Stora Kopparbergs kyrka som ni sedan besöker.

Det har funnits en kyrka i Sundborn sedan 1600-talet. Carl Larsson har präglat kyrkan vid en upprustning 1905, då han färgsatte och dekorerade hela kyrkan.

Denna sida använder sig av cookies för att ge dig som besökare bästa upplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användning av cookies. Välkommen!